Biografie


Van jongs af aan is Miriam al bezig met zingen en spelen.  Ze volgde toen ze klein was een AMV cursus en had pianoles.
Vanaf haar veertiende levensjaar begon het theatervak vaste vorm aan te nemen door lessen te volgen bij Musicalschool Song & Dance in Zwolle.
Onder bezielende leiding van Ria Spaaij en Ingrid ten Koppel heeft ze 6 jaar lang 4/5 keer per week les gehad in spel, zang en dans.  Hier is haar passie voor het vak begonnen en wist ze zeker dat ze hiermee verder wilde.

In 2006 werd ze aangenomen op de Fontys Dansacademie richting Musicaltheater. In die periode speelde ze o.a. in Spring Awakening (Moeder Melchior) Godspell, Company (Joanne) en Midzomernachtsdroom (Titania)

In haar laatste jaar liep ze stage bij Soldaat van Oranje. Nieuwe producent, nieuwe voorstelling en nieuwe locatie. Inmiddels is Soldaat van Oranje de meest succesvolle, langstlopende musicalvoorstelling die Nederland kent.
Bij Soldaat van Oranje heeft Miriam veelvuldig de rol van Ada en Tessa op zich genomen.

Tijdens haar tweede jaar bij Soldaat van Oranje startte Miriam met haar Masteropleiding Muziektheater aan het Conservatorium op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.
Hier kreeg ze o.a. les van Anne-Wil Blankers, Ivar Costenoble en Brigitte Odett. Ze krijgt die jaren les van zangdocent Edward Hoepelman. 

Naast het spelen in producties maakte Miriam zelf twee eigen geschreven voorstellingen: Van een titel is het niet gekomen en Als ze me missen. Met Van een titel is het niet gekomen was Miriam genomineerd voor de ‘Jacques de Leeuw Prijs TopTalent Award’. Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest talentvolle leerling van het jaar.

Hierna was Miriam nog te zien in de voorstellingen Love Story & Warhorse. In Warhorse was ze veelvuldig te zien in de vrouwelijke hoofdrol.

Ook organiseert ze elk jaar een serie concerten. Samen met muzikale collega’s en vrienden uit het vak en een geweldige band zingt ze op de Zomer-  en Winterconcerten in Amsterdam en Zwolle.  


In 2019/2020 schreef Miriam samen met Silencio Pinas en Hanneke Engels een eigen geschreven voorstelling ‘The Musical Night’, waarin het publiek een avond wordt meegenomen langs de mooiste songs die het musical genre biedt, afgewisseld met sketches en anekdotes over het vak. Onder begeleiding van een eigen combo is ‘The Musical Night’ een aantal keren te zien in de Nederlandse theaters. 

Naast dat ze ook werkzaam is als regie assistente bij verschillende voorstellingen zoekt ze elke keer weer de uitdaging.  Zo heeft ze dit jaar voor het eerst een vierdejaars HBO musicaltheater student gecoacht bij het project ‘Eigen Werk’.  Hierin maken de studenten een eigen voorstelling van 20 minuten.

In 2017 is Miriam gestart met de opleiding Universal Voice System (ontwikkeld door Alberto ter Doest) waarbij ze in juni 2019 haar bevoegdheid tot zangdocent heeft behaald.

Vanaf sept 2021 tot juni 2022 was Miriam te zien in de voorstelling ‘Come From Away’ van Medialane als standby voor de rollen van Beulah en Bonnie.

In 2023 vroeg Brigitte Odett Miriam voor de rol van ‘Lea’ in de voorstelling ‘Hannah’ naast Jette van der Meij (GTST) en Bas Maassen. Een intieme toneelvoorstelling over een boeiend familie drama. Hiermee is ze in maart/april/mei 2024 weer te zien.